2021_02 Mange nye sommerhusejere i 2020

Jesper Jesper Bærentzen

Mulighederne for at komme afsted for at nyde sommerferien i Spanien, en forlænget weekend i London eller en skiferie i Østrig var i 2020 nærmest ikke-eksisterende og under alle omstændigheder forbundet med smitterisiko. Den grønne dagsorden med fokus på fx CO2-udledning har måske også medvirket til mindre lyst til og mod på de lange CO2-tunge flyrejser.

Mange havde derfor penge stående på feriebudgettet, som ikke kunne omsættes til den traditionelle ski- eller sommerferie.

I 2020 fik mange også udbetalt de indefrosne feriepenge – penge, som kunne lægges oven i feriebudgettet. Den negative rente på indlån betød, at det i nogle tilfælde kostede penge at have sat penge i banken, og de meget lave renter på realkreditlån gjorde det billigt at låne penge.

Kombinationen af begrænsede muligheder for at holde ferie ”som vi plejer” og penge, som skulle bruges til noget fornuftigt, gav rigtig mange mennesker stor appetit på og mulighed for at købe sommerhus.

60 pct. over ”normalen”

I 2020 udbetalte Nordea Kredit 2.100 nye lån til kunder, som købte et sommerhus.

Hvis vi betragter 2018 og 2019 som ”normale år” med udbetaling af omkring 1.300 lån til køb af sommerhus om året, så er der på årsbasis tale om en stigning på 800 lån eller mere end 60 pct.

I figuren vises antal udbetalte lån til køb af sommerhus i 2018-2020 fordelt på udbetalingsmåned.

Figur: Udbetalte lån til køb af sommerhuse i 2018, 2019 og 2020

Figur 1

Kilde: Nordea Kredit

Så skal der sælges sommerhuse

Efterspørgslen stiger, og det gør priserne også

I et sommerhusmarked, hvor efterspørgslen stiger voldsomt, og hvor der bl.a. meldes om budrunder, stiger priserne naturligvis.

Tal fra Boligsiden.dk peger på prisstigninger fra december 2019 til december 2020 i størrelsesordenen 11 pct. for hele landet – men med store regionale forskelle.

Region Hovedstaden med de nordsjællandske sommerhusområder ligger på en klar førsteplads med en prisstigning på næsten 19 pct. og Region Syddanmark på en klar sidsteplads med en prisstigning på knap 3 pct.

Figur 2

Flest nybagte sommerhusejere i Odsherred

Den voldsomme stigning i sommerhussalget har ikke ændret meget på, hvor flest sommerhuse skifter ejer.

Ser vi på, hvordan udbetalte ejerskiftelån til sommerhuse i 2018, 2019 og 2020 fordeler sig på kommuner, så indtager Odsherred Kommune (Region Sjælland) i alle år en klar førsteplads med Gribskov Kommune (Region Hovedstaden) på andenpladsen.

Og det er ikke overraskende.

Odsherred er med ca. 24.000 sommerhuse Danmarks største sommerhuskommune, mens Gribskov i Nordsjælland med ca. 14.000 sommerhuse er andenstørst.

Sommerhuse – Nordea Kredit udbetalte lån til sommerhuse fordelt på kommuner – TOP 5

Figur 3

Kilde: Nordea Kredit

Er sommerhuset en god investering?

Vil 2021 og de kommende år ligge på niveau med 2020?

Kommer vi tilbage til ”normalen”, eller fortsætter det ualmindeligt høje antal sommerhuskøb i 2021 og frem?

Det er et rigtig godt spørgsmål, som afhænger af en lang række modsatrettede faktorer, bl.a. om:

  • Vi og resten af verden kommer godt og hurtigt i mål med vaccinationerne?
     
  • Der igen åbnes for flyrejser, så den traditionelle sommerferie sydpå bliver mulig?
     
  • Renterne stiger, så det bliver dyrere at købe sommerhus
     
  • Vi igen kan købe billige flybilletter til en forlænget weekend i fx London med fodbold eller musicals?
     
  • Klimabevidsthed og CO2ansvarlig adfærd generelt fylder mere i vores hverdag – også når vi skal vælge ferieform?

Uanset hvor godt det lykkes at ”spole tiden tilbage” til de gode gamle dage før Covid-19, vil eftervirkningerne følge os mange år frem – og det betyder, at interessen for sommerhuse i Danmark formentlig fortsat vil være høj, men næppe helt på 2020-niveauet.

Artiklen er en del af vores nyhedsbrev Nordea Kredit BoligNyt - du kan tilmelde dig her, hvis du er interesseret i andre artikler om bolig- og rentemarkedet.