2020_12 Skal dit F1-, F3- eller F5-lån have ny rente 1. april 2021? Se vores forventninger her

Chefanalytiker og boligøkonom i Nordea Kredit, Lise Nytoft Bergmann Chefanalytiker og boligøkonom i Nordea Kredit, Lise Nytoft Bergmann

Nordeas renteforventninger til den kommende auktion

Tusindvis af boligejere skal have ny rente på deres rentetilpasningslån 1. april 2021. Auktionerne over rentetilpasningsobligationerne foregår i februar, men hvis du ønsker at ændre på dit lån, er det en god idé at gå i gang allerede nu. Vi forventer, at renten lander i omegnen af:
 

F1-rente: -0,15 pct. (rente i dag: -0,28 pct.)
F3-rente: -0,25 pct. (rente i dag:  0,16 pct.)
F5-rente: -0,20 pct. (rente i dag:  0,93 pct.)


Renterne er efter fradrag for kursskæring og er dermed udtryk for den rente, boligejerne skal betale i det eller de kommende år.

Husk, at der er tale om en prognose, og at de endelige renter kan se anderledes ud.

F1- lån: Udsigt til en lidt højere ydelse

Vi forventer, at boligejere med F1-lån skal betale en lidt højere ydelse, efter den kommende renteauktion. I dag betaler boligejere med F1-lån en rente på -0,28 pct., og vi forventer, at den stiger til -0,15 pct. Det vil i givet fald få den månedlige ydelse til at stige med 10 kr. for et lån på 1 mio. kr. med afdrag og med 70 kr. for et tilsvarende lån uden afdrag.

Figur 1

Kilde: Nordea Kredit

Artiklen er en del af vores nyhedsbrev Nordea Kredit BoligNyt. Ønsker du analyser af bolig- og rentemarkedet og hurtig besked, når der er blevet fastsat en ny rente på F1-, F3-, F5-lån eller eller Kort Rente, så tilmeld dig Nordea Kredit BoligNyt her.

F3-lån: Forvent en lille besparelse

Vi forventer, at renten vil blive fastsat en lille smule lavere ved den kommende rentetilpasning, end for tre år siden, hvor boligejere med F3-lån fik ny rente sidste gang. Får vi ret i vores prognose vil ydelsen på et F3-lån på 1 mio. kr. falde med 60 kr. om måneden efter skat, hvis der er tale om et lån med afdrag, og med 230 kr., hvis der er tale om et lån uden afdrag.

Figur 2

Kilde: Nordea Kredit

F5-lån: Forvent et mærkbart dyk i ydelsen

Får vi ret i vores renteprognose, bliver det boligejere med F5-lån, der bliver den helt store vinder. I dag betaler boligejere med F5-lån, der skal have ny rente den 1. marts 2021, en rente på 0,93 pct., og hvis vi får ret i vores prognose, falder renten til -0,20 pct. Det vil i givet fald medføre et mærkbart fald i den månedlige ydelse.

Tager man udgangspunkt i et lån på 1 mio. kr., forventer vi, at den månedlige ydelse efter skat vil falde med 170 kr., hvis lånet er med afdrag og med 620 kr., hvis lånet er uden afdrag. Er det tale om et stort lån, vil det godt kunne mærkes i de fleste danskeres privatøkonomi.

Figur 3

Kilde: Nordea Kredit

Ny rente på F1-, F3- og F5-lån den 1. januar 2021. Auktionen er slut

Vigtige frister

Ønsker du at ændre på antallet af år mellem dine rentetilpasninger, at omlægge til fast rente eller at låse renten fast allerede nu, skal du kontakte os seneste 29. januar 2021. Du kan også betjene dig selv via eBolig i vores Netbank frem til 28. januar 2020.

Ønsker du et tillægslån i forbindelse med refinansieringen eller at forlænge den afdragsfrie periode, skal du kontakte os senest 4. januar 2020.

Faktaboks: Det kan du i eBolig

Vidste du, at du som kunde i Nordea kan se en masse smarte ting om dit Nordea Kredit-lån i eBolig? Du kan finde eBolig i vores Netbank, hvor du bl.a. kan:

  • Få oplysninger om dit nuværende lån.
  • Sammenligne dit eksisterende lån med et nyt.
  • Se, hvordan en omlægning eller konvertering påvirker din økonomi.
  • Læse låneguiden, der hjælper dig med at finde det lån, der passer til dig.
  • Regne på, hvad det koster at optage et tillægslån i forbindelse med en omlægning.
  • Ændre perioden på dit rentetilpasningslån, fx fra et F1lån til et F5-lån.

Det bør du overveje inden refinansieringen

Forlæng eller forkort rentebindingen

Hvis dit rentetilpasningslån skal have ny rente 1. januar, bør du overveje, om du har den rigtige rentebinding. På et F1-lån er renten fast i 1 år, mens den på et F3- eller F5-lån er fast i hhv. 3 og 5 år ud i fremtiden.

Hvorvidt du bør forlænge eller forkorte din rentebinding, afhænger af din økonomiske robusthed, din præference for risiko og dine renteforventninger. Hvis du har en lille økonomi uden den store buffer, hvis du sover bedst om natten, når du kender betalingen på dit realkreditlån, og hvis du ikke forventer yderligere rentefald, så taler det for, at du skal låse renten fast flere år frem – enten ved at omlægge til et fastforrentet lån eller ved at vælge et F5-lån.

Inden du foretager dig noget, bør du dog også skele til din tidshorisont, da det ofte ikke kan betale sig at ændre på dit lån, hvis du går i salgstanker.

Afdrag eller afdragsfrihed

Hvis du ikke afdrager på dit realkreditlån i dag, kan du overveje, om det er nu, du skal i gang. Renten er i øjeblikket meget lav, og det gør det nemmere at komme i gang med at spare op. Du behøver ikke at omlægge dit realkreditlån for at gå i gang med at afdrage, og du kan selv regne på, hvor meget det koster for netop dig i eBolig, som du finder i Nordeas Netbank.

Ønsker du at forlænge din afdragsfrihed, skal du kontakte os, så vi kan tale om dine muligheder. Når man forlænger afdragsfriheden kræver det normalt en ny vurdering af både ejendommen og boligejerens økonomi.

Hvis du ønsker at beholde dit nuværende lån

Hvis du ikke ønsker at ændre på dit lån, behøver du ikke at foretage dig noget. Lånet refinansieres automatisk, og Nordea klarer arbejdet.

Læs mere om refinansiering på nordea.dk lige her.

Boligmarkedet er under forandring – særligt én boligtype vinder frem