2020_10 5 tips til valg af tillægslån

Jesper Bærentzen Jesper Bærentzen

Hvilke muligheder har du?

Udgangspunktet er friværdien i din ejendom – altså om der er plads til et nyt lån indenfor 80 pct. af den værdi, som Nordea Kredit kan værdiansætte ejendommen til.

De næste spørgsmål handler om, hvilket lån som passer bedst til dig og din økonomi – typisk hvorvidt  lånet skal være:

  • med fast eller variabel rente
  • med eller uden afdragsfrihed
  • og hvad med løbetiden – 10 år, 20 år, 30 år eller noget helt andet?

Tip 1: Risikoen er mindre, hvis der er tale om et lille lån

Der er selvfølgelig forskel på, om det er et stort lån på måske 2-3 mio. kr., som når du køber bolig til at starte med – eller om det er et mindre tillægslån på måske 300.000 kr.

Et mindre tillægslån fylder mindre i økonomien – og derfor kan dine svar være anderledes på de typiske spørgsmål om hvilket lån, som passer dig bedst, end hvis der var tale om den samlede finansiering ved køb af bolig.

Når der er tale om et mindre lån, er der måske plads i din økonomi til at være lidt mere risikovillig – eller måske er der økonomisk råderum til hurtigt at betale lånet tilbage.

Artiklen er er en del af Nordea Kredit nyhedsbrev. Klik her, hvis du ønsker at modtage lignende artikler i fremtiden.

Allerede kunde: Kontakt Nordea hele døgnet hele året på chatten eller 70 33 33 33

Ny kunde: Opret dig som kunde online lige her - det tager kun et øjeblik 

Tip 2: Det koster 140 kr. mere at vælge fast rente

Et lån med fast rente giver tryghed og budgetsikkerhed, men er – som renterne er lige nu – også lidt dyrere end et lån med variabel rente. Omvendt er det mere usikkert med et lån med variabel rente – renten kan stige, og dermed koster lånet mere om måneden.

I eksemplet nedenfor fremgår det, at lånet med variabel rente i dag er 140 kr. billigere om måneden og hele 56.750 kr. over hele løbetiden på 30 år.

Renten på F5 lånet vil helt sikkert ændre sig i løbet af de næste 30 år – og derfor kan lånet med variabel rente blive dyrere, men fordi der er tale om et mindre lån, kan det være, at din økonomi sagtens kan klare renteændringer.

Tabel 1

Spiller energiforbruget en rolle, når vi køber bolig?

Tip 3: Løbetiden bør ikke være længere end levetiden på investeringen

Med kort løbetid tilbagebetaler du hurtigt lånet og sparer derfor renter og bidrag – og som et ekstra plus genskaber du hurtigt friværdien, så der igen kan blive plads til at realisere andre planer.

Tabel 2

Umiddelbart koster det 1.525 kr. mere om måneden før skat at låne 300.000 kr. over 10 år i stedet for over 30 år – samlet set kan du spare 67.300 kr. på renter og bidrag, og lånet er tilbagebetalt efter 10 år.

Energirenover dit hus og få grøn samvittighed

Tip 4: Fokuser ikke kun på renten, men husk bidragssats, belåningsgrad og lånetype

Jo højere ejendommen er belånt, jo højere er bidragssatsen – det gælder særligt for lån med afdragsfrihed og/eller variabel rente. Nordea Kredit beregner ikke bidragssatsen med afsæt i den rækkefølge, lånene tilfældigvis er optaget i – men placerer bidragsmæssigt lånene i den rækkefølge, som giver dig den laveste bidragssats.

Interesseret i boligmarkedet og boliglån? Så tilmeld dig vores nyhedsbrev her

Når du får et tillægslån, genberegnes bidragssatserne dermed også på eventuelt eksisterende Nordea Kredit lån i ejendommen – og genberegningen kan derfor betyde, at bidragssatsen på eksisterende lån ændres, sådan at du samlet set får de bedste bidragssatser.

Tip 5: Samlet overblik

Endelig skal du overveje, hvordan din samlede økonomi ser ud – har du fx allerede lån med variabel rente eller afdragsfrihed, kan du med fordel omlægge eksisterende lån, når du optager et tillægslånet. Måske har du også planer om fortsat energirenovering af din bolig eller at tilrettelægge din pensionsalder anderledes?

Der er mange spørgsmål, og det er derfor en god ide at kontakte banken for en nærmere drøftelse af dine muligheder.