2020_08 Håndsprit og realkreditlån

Jesper Bærentzen Jesper Bærentzen

Tilbage i 2019 var renter meget lave, og økonomiske udsigter ganske gode. Renterne er fortsat meget lave, hvilket isoleret set taler for en uændret adfærd på realkreditmarkedet – fx i forhold til at få et tillægslån i friværdien, eller hvilke typer af lån, som hitter blandt låntagerne.

COVID-19 har imidlertid betydet en afmatning i den globale økonomi, og medierne omtaler nærmest dagligt ændringer i smittetal, arbejdsløshed og krisestemning.

Favoritlån før og efter COVID-19

Vores brug af de forskellige typer af lån afhænger af mange forhold – bl.a. lånets størrelse, hvor ejerskiftelån typisk er store lån, mens tillægslån som oftest er mindre lån.

For både ejerskiftelån og tillægslån er obligationslån danskernes foretrukne valg og tilsyneladende upåvirket af COVID-19.

Faktisk er placeringen af obligationslån (med og uden afdrag) som det foretrukne ejerskiftelån hos Nordea Kredit blevet forstærket – i juni og juli måned 2020 tegnede obligationslån sig for 75 pct. af de udbetalte ejerskiftelån, hvor det i samme periode i 2019 var 71 pct.

Obligationslån er ikke det billigste lån ”her og nu”, men derimod det fornuftige valg uden kedelige overraskelser – renter og afdrag ligger fast og kendes i hele lånets løbetid.

Lånet er derfor også velegnet til perioder med usikkerhed om renteudviklingen og den generelle økonomiske situation.

Her er det værste danske realkreditlån

Oversigt 1

Vi er fornuftige

Tilbage i juni og juli 2019 udbetalte Nordea Kredit i alt ca. 3.600 tillægslån med pant i helårsbolig. I samme periode i år er der til sammenligning udbetalt omkring 2.650 tillægslån – altså et fald på omkring 9 pct.

Det tyder – alt andet lige – på, at vi er blevet lidt mere forsigtige med at bruge løs af friværdien i vores bolig; en friværdi, som ellers kunne anvendes til øget forbrug – fx ny bil, nyt køkken eller noget helt tredje.

Boligejerne har i stigende grad taget obligationslånet til sig, og er – med håndsprit og mundbind – godt rustet sig til den usikre og uforudsigelige situation, som COVID-19 er skyld i.

Privatøkonomiske valg i en svær tid