2020_05 Færre unge sparer op til boligkøb

Ann Lehmann Erichsen Forbrugerøkonom i Nordea, Ann Lehmann Erichsen

Alt for få unge sparer op til deres første bolig

Syv ud af ti danskere under 40 år har i dag en kontant opsparing. Og mange af dem drømmer om egen bolig. Alligevel er pengene oftere øremærket til ferieturen og uventede udgifter end til egen bolig. Og det undrer forbrugerøkonom i Nordea, Ann Lehmann Erichsen:

”Siden 2015 har det været et ufravigeligt krav, at boligkøbere selv kan stille med 5 pct. af boligens pris som udbetaling. Ikke nok med det – udbetalingen skal være stor nok til både at dække de 5 pct. af købesummen og tinglysningsafgiften på ejendommens skøde, der udgør 0,6 pct. af boligen pris. Derfor forventede jeg egentlig, at yngre mennesker i dag ville have en del mere fokus på at spare op til deres første bolig. Noget kunne tyde på, at vi skal råbe meget højere op om reglerne”, siger hun.

Ifølge den nye måling har kun 18 pct. af de 1,6 millioner yngre under 40 år i dag en øremærket boligopsparing. Det er et fald på næsten 100.000 unge i forhold til de 24 pct., som samme måling viste for tre år siden.

Kun 30 pct. af de unge under 26 år og 22 pct. af de under 40-årige har skrevet bolig på opsparingen. I 2017 var de tilsvarende tal højere, nemlig henholdsvis 36 og 30 pct. Så øremærket boligopsparing er med andre ord blevet mindre almindeligt.

En del af forklaringen på, at der er flere unge under 26 år, der sparer op end i aldersgruppen 26-40 år, er blandt andet, at der er meget få i den yngste aldersgruppe, der allerede har en ejerbolig. Jo ældre man bliver, jo mere sandsynligt er det nemlig, at man allerede har et skøde i eget navn. Og i det tilfælde er det ikke nødvendigt at fylde sparegrisen op med penge til en udbetaling på en bolig, med mindre man drømmer om at skifte den ud med en større inden for en overskuelig fremtid. 

”For tre år siden så vi, at flere mænd end kvinder havde en øremærket boligopsparing. Det mønster ser vi ikke længere. Der er lige mange eller rettere lige få kvinder og mænd, som skriver bolig på deres opsparing”, siger Ann Lehmann.

”Jeg ville ønske, at forældre og bedsteforældre ville dele deres egne boligkøbsoplevelser med familiens unge. Tidligere var det helt almindeligt at spare op til bolig. Det var slet ikke til debat. Men mange år uden lovkrav om ”udbetaling med hjemmefra” gjorde det muligt at købe bolig og låne alle pengene. Sådan er det ikke længere, og det kræver en mental omstilling, som tager tid”, siger Ann Lehmann.

Artiklen er en del af nyhedsbrevet Nordea Kredit BoligNyt. Tilmeld dig her og få flere nyheder om rente- og boligmarkedet samt tips og tricks til dine boliglån