2019_12 Skal dit realkreditlån have ny rente den 1. april? Se vores forventninger her

Skal dit realkreditlån have ny rente den 1. april? Se vores forventninger her Lise Nytoft Bergmann, boligøkonom og chefanalytiker i Nordea Kredit

Renteforventninger

Den 1. april skal ca. 65.000 boligejere have ny rente på deres rentetilpasningslån. Auktionen over obligationerne afholdes i februar, og hvis boligejerne ønsker at ændre på deres lån, bør de gå i gang allerede nu. Det kan fx være, at man ønsker at skifte F3-lånet ud med et F5-lån eller at forlænge antallet af afdragsfrie år.

Ved auktionen forventer vi, at renten lander i omegnen af:

F1-rente = -0,2 pct.

F3-rente = -0,2 pct.

F5-rente = -0,1 pct.

Renterne er oplyst efter fradrag for kursskæring og er dermed udtryk for den rente, boligejerne skal betale i det kommende år. Husk at der er tale om en prognose, og ikke en eksakt forudsigelse om fremtiden. De endelige renter kan således se anderledes ud.

Renteprognose – er renterne vendt rundt?

Hvordan er boligejerne stillet, hvis vi får ret i vores prognose

Hvis vi får ret i vores prognose, har boligejerne udsigt til rentefald, uanset om de i dag har et F1-, F3- eller F5-lån. Besparelsen ligger på 20-30 kr. for et F1-lån pr. lånt million, på 40-150 kr. for et F3-lån og 80-280 kr. for et F5-lån.

Besparelsen er størst for boligejere med afdragsfrie lån, da en del af besparelsen ved rentefaldet omregnes til et højere afdrag, hvis boligejeren afvikler på sin gæld.

Boligrenterne er banket i bund - hvorfor?

Tabel 1: Lån med en restgæld på 1 mio. kr.

Ny rente

Anm.: Der er taget udgangspunkt i at F1-lånet har en restløbetid på 29 år, F3-lånet på 27 år og F5-lånet på 25 år.

Kilde: Nordea Kredit

Anbefalinger

Vi anbefaler, at boligejere med F3- og F5-lån beholder deres lån medmindre de ønsker en højere sikkerhed mod rentestigninger.

Vi anbefaler, at boligejere med F1-lån omlægger til F3- eller F5-lån, medmindre man forventer at flytte indenfor den nærmeste fremtid. Ved de seneste auktioner har der ikke været ret stor forskel på renten på et F1- og et F3-lån, og kombineret med en lavere bidragssats på F3- og F5-lån end på F1-lån, kan en omlægning give god mening for mange. Det koster et gebyr på 500 kr. at ændre på antallet af år mellem rentetilpasningerne.

Hvis du har et afdragsfrit lån, så anbefaler vi, at du bruger den lave rente til afvikle på din gæld. Du kan starte afvikling uden at lægge lånet om.

Læs mere om dine muligheder her.

Tidsfrister og praktiske råd

Hvis du er tilfreds med dit nuværende lån, behøver du ikke at foretage dig noget, da lånet automatisk refinansieres.

Ønsker du at ændre på antallet af år mellem dine rentetilpasninger, at omlægge dit lån til fast rente eller at låse din rente fast allerede nu, skal du kontakte os inden den 31. januar 2020. Du kan også betjene dig selv via eBolig i vores netbank, hvor der er deadline den 30. januar 2020.

Ønsker du et tillægslån i forbindelse med refinansieringen eller at forlænge den afdragsfrie periode, skal du kontakte os inden den 3. januar 2020.

Kan du lide artiklen? Så tilmeld dig vores nyhedsbrev Nordea Kredit BoligNyt og få lignende artikler i fremtiden.

Sådan har renten udviklet sig historisk

Figur 1: Historiske kontantlånsrenter ved auktionerne. Renten for 2020 er en prognose.

Skal dit realkreditlån have ny rente den 1. april? Se vores forventninger her

Kilde: Nordea Kredit