2019_10 Bliv klogere på dit realkreditlån hjemme fra sofaen

Jakob Hansen Jakob Hansen

Renteniveauet er historisk lavt, hvilket får stadig flere boligejere til at omlægge deres lån. I eBolig kan du nemt selv regne på dit lån eller få et overblik over, hvad du kan spare ved at lægge om.

Digital rådgivning i eBolig

Måske tænker du ”Hvordan kan jeg være sikker på, at jeg vælger det rigtige lån?” Eller ”Min rådgiver plejer at hjælpe mig med omlægning.”

Og naturligvis står din rådgiver stadig parat til at hjælpe. eBolig er alene et digitalt tilbud til dig, der gerne selv vil regne på tallene – når det passer dig.

Med eBolig bliver du guidet gennem hele forløbet og samtidig klædt på til at træffe den rigtige beslutning ud fra din økonomi.

Når du sammenligner dit nuværende lån med alternative muligheder, vil du eksempelvis kunne se, hvad der sker med ydelsen og restgælden, hvis renten skulle falde. Undervejs kan du få forklaret de fagord, du støder på, ligesom egenskaberne ved de forskellige lån bliver uddybet med tekst og farver, så du får det bedst mulige grundlag for at vælge det rigtige lån. Du kan se et eksempel i figur 1.

Skulle du komme i tvivl om noget undervejs, kan du ringe til en rådgiver på 70 33 33 33 alle hverdage mellem kl. 8 og 20 og i weekender mellem kl. 10 og 18.

Hvordan griber jeg eBolig an?

eBolig giver dig to muligheder for at undersøge, om du har det rette lån.

Ønsker du en anbefaling af, hvilket lån der passer bedst til dig og din økonomi, vil du blive stillet tre spørgsmål om renten, ydelsen på dit lån og din nuværende friværdi. Du kan se et eksempel på første spørgsmål i figur 2.

Figur 2: Spørgsmål til anbefaling af lån

e-bolig

Kilde: Nordea Kredit

Er du derimod allerede klar over, hvilken type lån du vil sammenligne dit eksisterende lån med, kan du springe de indledende spørgsmål over og gå direkte til sammenligningen. Her kan du vælge op til to lån at sammenligne dit nuværende lån med.

Er tiden inde til fast rente på dit boliglån?

Ønsker du en mere detaljeret oversigt, vil du blive præsenteret for en nøgletalsoversigt som illustreret i figur 3. Den viser blandt andet ændringer i ydelse, afdrag og restgæld i forhold til dit nuværende lån. Du kan også se lånets bidragssatser og samlede tilbagebetaling.

Figur 3: Eksempel på nøgletal

e-bolig

Kilde: Nordea Kredit

Faktaboks 1: Det kan du i eBolig

  • Omlægge ét lån ad gangen – hvis du har flere lån du vil omlægge, skal du kontakte os
  • Sammenligne forskellige lånetyper
  • Regne på omlægning af et lån med provenu
  • Skifte periode mellem refinansieringstidspunkter på dit rentetilpasningslån
  • Få en ydelsesoversigt på dit nuværende lån
  • Se dine gældsplejekriterier og ændre på dem

Du har nu et godt grundlag for at vælge det lån, du ønsker at omlægge til. Du skal være opmærksom på, at der ved en omlægning vil være omkostninger i form af kurstab og andre gebyrer. Inden du foretager en omlægning, er det derfor vigtigt, at du overvejer nedenstående punkter og sammenholder det med omkostningerne:

- Hvilken låntype er den rigtige for dig – fast eller variabel rente?
- Hvor længe ønsker du at blive boende i boligen?
- Hvilke ønsker har du til forbedringer?
- Hvordan forventer du, at renten vil udvikle sig?
- Hvilke andre planer har du for din økonomi?
- Er målet at spare op nu og forbruge senere – eller omvendt?

Vær opmærksom på, at det er bindende såfremt du foretager en kurssikring. Det kan være forbundet med omkostninger at annullere en kurssikring. Det er ligeledes bindende såfremt du accepterer omlægning af dit lån i eBolig.

Er din bolig en investering?

Video - omlægning af lån

I nedenstående video, ’hvordan kan jeg selv omlægge mit realkreditlån?’, får du en fuld gennemgang af, hvordan du bruger eBolig. Videoen varer fire minutter. Klik her.

Du finder eBolig ved at klikke her. For at kunne lokalisere din ejendom og dit lån skal du logge på med NemID.

Får du brug for hjælp, sidder vi naturligvis klar på 70 33 33 33