2019_08 Auktionen over rentetilpasningslån er slut - se resultaterne

Lise Nytoft Bergmann, chefanalytiker Nordea Kredit Lise Nytoft Bergmann, boligøkonom og chefanalytiker i Nordea Kredit

Negative renter til alle boligejere

Boligejere med rentetilpasningslån, der skal have ny rente den 1. oktober 2019, kan være godt tilfredse. Auktionen over rentetilpasningsobligationerne er nu slut, og med flotte resultaterne til følge.
 

Endelige auktions-resultater i Nordea Kredit:

F1-rente =  - 0,43 pct. (nuværende rente = - 0,14 pct.)
F3-rente =  - 0,58 pct. (nuværende rente =   0,03 pct.)
F5-rente =  - 0,51 pct. (nuværende rente =   0,76 pct.)

Renterne er oplyst efter fradrag for kursskæring og er dermed udtryk for den rente, boligejerne skal betale i det/de kommende år.

”Der er tale om de laveste renter, vi nogensinde har set på en auktion. Det betyder, at alle boligejere, der skal have ny rente på deres rentetilpasningslån, vil få en lavere ydelse på deres boliglån i det kommende år. Det gælder uanset, om der er tale om et F1-, F3- eller F5-lån”, siger chefanalytiker og boligøkonom i Nordea Kredit Lise Nytoft Bergmann.

Artiklen er en del af nyhedsbrevet Nordea Kredit BoligNyt. Tilmeld dig her og få flere artikler om bolig- og rentemarkedet.
 

Hvad betyder de foreløbige resultater for boligejerne

Boligejere, der skal have ny rente på deres rentetilpasningslån den 1. oktober, har udsigt til en lavere rente og dermed også en lavere ydelse. Det gælder uanset om boligejeren har et F1-, F3- eller F5-lån.

For et lån på 1 mio. kr. spænder den månedlige besparelse efter skat fra 700 kr. på et F5-lån uden afdrag til 50 kr. for et F1-lån med afdrag. Når det er boligejere med F5-lån, der står til den største besparelse, så skyldes det ifølge Lise Nytoft Bergmann, at renten er faldet løbende de sidste fem år, og hvor boligejere med F1- eller F3-lån derfor ellerede har fået glæde af rentefaldet, så snupper boligejere med F5-lån hele faldet på én gang.

”Boligejere med et F5-lån på 1 mio. kr. uden afdrag vil spare 700 kr. om måneden efter skat. Det kan mærkes i de fleste husholdninger og ikke mindst, hvis der er tale om et stort lån. Er der tale om et tilsvarende F3- eller F1-lån udgør besparelsen "kun" hhv. 490 kr. og 160 kr. Er lånet med afdrag er besparelsen mindre, men det skyldes, at alle realkreditlån er opbygget som annuitetslån, hvorfor en del af besparelsen sker i form af et højere afdrag, når renten falder”, siger boligøkonomen. 
 

Figur 1: Så meget sparer boligejerne i det/de kommende år, hvis de har et lån på 1 mio. kr.

Figur 1

 

F3- og F5-renten er nu lavere end F1-renten

F1-renten er fastsat til et højere niveau end både F3- og F5-renten. Det betyder, at boligejere med F1-lån skal betale en højere ydelse end boligejere med F3-og F5-lån. Ifølge Lise Nytoft Bergmann skyldes det, at investorerne tror, at vi står foran en større nedgang i verdensøkonomien.

"Under normale omstændigheder vil investorerne kræve en noget højere rente for at låne penge ud i tre eller fem år frem for kun i ét år. Men hvis investorerne tror, at vi står foran en recession, tror de normalt også, at centralbankerne vil minimere konsekvenserne ved at sænke de ledende renter. Og hvis de ledende renter sænkes, falder boligrenterne normalt også. Derfor er investorerne i øjeblikket villig til at betale en god pris for F3- og F5-obligationer, da de her er sikret en "høj" fast rente i hhv. 3 og 5 år frem i tiden", siger boligøkonomen og understreger, at det kan virke mærkeligt, at kalde det nuværende renteniveau højt, eftersom vi netop har landet de laveste renter nogensinde, men at det selvfølgelig ikke ændrer på, at renten godt kan falde yderligere.

Renteprognose - boligejerne tager forskud på glæderne

Det er ikke første gang, at F1-renten ender højere end F3- og F5-renten på en rentetilpasningsauktion. På december-auktionen i 2006 skete det samme, og i december 2007 var F1-renten stadig højere end F3-renten.

Boligøkonomen understreget også, at en del af forskellen mellem F1-, F3- og F5-renten skyldes kursskæring, der kan betragtes som et auktionsgebyr. Boligejere med F1-lån betaler "gebyret" hvert år, mens boligejere med F3- og F5-lån kun betaler "gebyret" hvert 3. hhv. 5. år.