2019_06 Kort Rente lån har fået fastsat renten for 2. halvår

Lise Nytoft Bergmann Lise Nytoft Bergmann, boligøkonom og chefanalytiker i Nordea Kredit

Kort Rente lån sætter rekord med en rente -0,37 pct. og en månedlig ydelse på 450 kr. efter skat pr. lånt million

Hver 7. boligejer med lån i Nordea Kredit har i dag et Kort Rente lån. Det kan de være glade for, hvis de har valgt låntypen for at få den lavest mulige ydelse på deres lån. Renten på Kort Rente lån er nemlig lige blevet fastsat for andet halvår af 2019, og resultatet stikker alle tidligere rekorder for både Kort Rente lån og rentetilpasningslån.

 ”I Nordea Kredit har vi to Kort Rente lån. Det ene Kort Rente lån har i dag fået fastsat en rente på -0,25 pct. og det andet en rente på -0,37 pct.” fortæller boligøkonom i Nordea Kredit, Lise Nytoft Bergmann og fortsætter:

”De -0,37 pct. stikker alle tidligere renterekorder i Nordea Kredit på både Kort Rente lån og rentetilpasningslån. Den hidtidige rekord på et Kort Rente lån blev sat i 2016, hvor renten blev fastsat til -0,32 pct., mens den hidtidige renterekord på et rentetilpasningslån blev sat i november 2017, hvor F1-renten blev fastsat til -0,24 pct. for et F1-lån.”

Artiklen er en del af vores nyhedsbrev Nordea Kredit BoligNyt. Ønsker du analyser af bolig- og rentemarkedet og hurtig besked, når der er blevet fastsat en ny rente på F1-, F3-, F5-lån eller eller Kort Rente, så tilmeld dig Nordea Kredit BoligNyt her.

Fakta-boks:  Hvorfor har alle boligejere med Kort Rente lån ikke den samme rente?

På samme måde som på fastforrentede lån, afhænger renten på et Kort Rente lån af, hvornår boligejeren har optaget lånet og af renteniveauet ved de efterfølgende refinansieringer. Obligationerne bag Kort Rente lån løber nemlig typisk kun i 3-4 år.

Nordea Kredit har i øjeblikket to Kort Rente obligationer, og det betyder, at boligejerne er delt i to grupper, der får hver deres rentesats i 2. halvår af 2019.

Der er boligejere med rentetilpasningslån, der har optaget et lån på en dag, hvor renterne har været lavere end de -0,37 pct. Dagens rekord vedrører altså kun de renter, der er blevet fastsat i Nordea Kredit i forbindelse med en rentefastsættelse eller refinansiering, hvor tusindvis af boligejere har fået fastsat en rente for de kommende måneder eller år på den samme dag.
 

Så meget betyder det for ydelsen for et lån på 1 mio. kr.

Boligejere med Kort Rente lån, der i dag har fået fastsat en ny rente på deres lån på -0,37 pct., betaler i dag en rente på 0,11 pct. Rentefaldet betyder, at den månedlige ydelse efter skat falder fra 3.360 kr. i dag til 3.180 kr. den 1. juli, hvis lånet er på 1 mio. kr. og med afdrag. Er lånet uden afdrag, falder ydelsen fra 710 kr. til 450 kr. - se også tabel 1.


Tabel 1: Boligejere, der har et rentetillæg på deres lån på 0,24 pct., får en rente på -0,37 pct. i 2. halvår
Tabel 2

Boligejere med Kort Rente lån, der har fået fastsat en rente på -0,25 pct., har udsigt til et fald i den månedlige ydelse på 50 kr. pr. lånt million. Den månedlige ydelse efter skat falder nemlig fra de 3.320 kr., som boligejerne betaler i dag til 3.270 kr. om måneden i andet halvår af 2019. Hvis lånet er uden afdrag, falder ydelsen fra 580 kr. til 510 kr., dvs. med 70 kr. - se tabel 2
 

Tabel 2 Boligejere, der har et rentetillæg på deres lån på 0,36 pct., får en rente på -0,25 pct. i 2. halvår
Tabel 3

Fakta-boks: Sådan tjekker du, hvilken rente du får

Find betalingsserviceoversigten for dit Kort Rente lån i Nordeas mobil- eller netbank. Heraf fremgår ISIN-koden, der angiver, hvilken obligation, lånet er finansieret med. Sammenlign din ISIN-kode med  tabel 3 og aflæs din rente.

 

Obligationerne bag Kort Rente lån med ISIN-koden DK0002036458 er blevet refinansieret i maj, da obligationen udløber den 1. juli 2019. ISIN-koden på den nye obligation er DK0002044395 – jf. at de to obligationer optræder samme i tabel 1.

”Det er næsten ubegribeligt, at man kan låne 1 mio. kr. uden afdrag for en månedlig ydelse efter skat på bare 450 kr. Det er et lavere beløb, end mange almindelige lejere betaler i husleje for en beskeden 1- eller 2-værelses lejlighed, også selv om der er tale om en liebhaver villa i millionklassen”, siger boligøkonomen.

Boligejere med F1-, F3-, og F5-lån har udsigt til rentefald

Resultater fra dagens rentefastsættelse

Renten på et Kort Rente lån fastsættes som CITA6-renten plus et tillæg, der går til investor, og som afhænger af, hvornår obligationen er udstedt. I Nordea Kredit er boligejerne fordelt på to Kort Rente obligationer med hvert deres rentetillæg. Resultaterne fra dagens rentefastsættelse kan ses i tabel 3

Tabel 3 Baggrundoplysninger om de to Kort Rente obligationer vi i øjeblikket har i Nordea KreditTabel 3

”Ca. 26.000 boligejere har i dag et Kort Rente lån i Nordea Kredit. Det svarer til ca. hver 7. boligkunde. Heraf har de ca. 10.00 den variant af Kort Rente lånet, der i dag har sat renterekord. De heldigst stillede boligejere har optaget deres lån i perioden efteråret 2013 til efteråret 2014 og igen i perioden fra slutningen af 2016 til midten af 2018"fortæller Lise Nytoft Bergmann og supplerer:

”Boligejere med kort Rente lån bør dog glæde sig over dagens resultatet uanset hvilken variant af Kort Rente lånet, de har. Renterne er blevet fastsat til et meget lavt niveau, og det er en dejlig nyhed at starte sommerferien på.”