2019_06 Er din bolig en investering?

Tags:
2019
Boligkøb

Jesper Jesper Bærentzen

Mange af os drømmer om at købe på bunden og sælge på toppen – og det uanset om vi skal handle bolig, kunst eller værdipapirer. I praksis er der dog markante forskelle på at handle hus og aktier – forskelle som er værd at have med i baghovedet i en tid, hvor friværdi er et yndet samtaleemne.

Få flere artikler med relevans for boligejere ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev Nordea Kredit BoligNyt lige her.

Værdipapirer er nemme og billige at handle

I dag er det både nemt, hurtigt og billigt at handle aktier eller obligationer fra sofaen med en pc eller mobiltelefon. Nogle få klik og handlen er gennemført.

Det er også nemt og billigt at eje aktier og obligationer. Det løbende afkast i form af udbytte eller renter er skattepligtigt og indsættes automatisk på din konto. Og når du sælger, skal du betale skat af gevinsten, mens et tab, som udgangspunkt, kan modregnes i tilsvarende gevinster.

Kunsten er så at købe og sælge de rigtige værdipapirer – på de rigtige tidspunkter – hvilket er en kunst som investorer verden over dagligt praktiserer med varierende succes.

Boligejere i massevis omlægger deres lån

Bolighandel er anderledes komplekst

I modsætning til aktier og obligationer er det at købe eller sælge en ejerbolig til gengæld hverken enkelt, hurtigt eller billigt.

Eksempelvis koster det nemt 100.000 - 150.000 kroner at handle en ejerbolig, og processen involverer typisk både rådgivere og specialister, herunder bank, ejendomsmægler og advokat.

Det er heller ikke billigt at eje en ejerbolig. Ejendommen skal vedligeholdes, og du skal løbende betale skat af boligens værdi – uanset om du realiserer en eventuel gevinst eller ej. Gevinsten ved at sælge dit hjem er som udgangspunkt skattefri – til gengæld kan du ikke trække et tab fra.

Ligesom ved aktier og obligationer kan du spekulere i at købe på bunden og sælge på toppen. Forskellen er, at en ejerbolig, alt efter stand og beliggenhed, ofte tager længere tid (måske endda år) at sælge. Og i ventetiden kan prisudviklingen vende – og den forventede gevinst forsvinde.

Når køberen så er fundet, skal du og din familie finde et andet sted at bo. Og sælger du ’på toppen’, vil prisen på jeres næste bolig typisk også være steget. Så med mindre du er heldig at finde en billige lejebolig eller flytter til et område med lavere priser, æder det ofte en del af gevinsten.

Renteprognose – bunden er gået ud af markedet

Figur 1: Huspriserne går op og ned

Figur 1

Kilde: Nordea Kredit

Tænk langsigtet og plej gælden

Alt i alt er din private bolig sjældent velegnet som en kortsigtet investering, hvor du hopper ind og ud for at realisere en gevinst.

Betragter du i stedet boligen som en langsigtet investering, hvor det løbende udbytte er trygheden ved at have en base for familiens liv, har du gode muligheder for at pleje denne investering.

Udover at holde boligen ved lige kan det ofte betale sig at pleje dine boliglån, så du undervejs får glæde af renteudviklingen. Her kan din bankrådgiver hjælpe - både i forhold til hvad budgettet kan klare, og hvordan du bedst muligt plejer gælden i din bolig.

For langt de fleste vil det således både være nemmere, billigere og mere sikkert løbende at pleje boliggælden end at forsøge sig med spekulative køb og salg af boliger.

Sådan plejer du bedst din realkreditgæld