2019_06 Boligejere med F1-, F3-, og F5-lån har udsigt til rentefald

Udsigt til rekord lave renter på den kommende auktion over rentetilpasningslån

Boligrenterne er trykket i bund, og i Nordea Kredit forventer man, at det lave niveau fortsætter hen over sommeren. Holder prognosen stik, vil mange boligejere med rentetilpasningslån få en lavere ydelse på deres realkreditlån og dermed lidt flere penge til forbrug.

Ca. 45.000 boligejere skal have ny rente på deres F1-, F3- eller F5-lån den 1. oktober 2019. Auktionen over de bagvedliggende obligationer afholdes traditionelt i august, og de nuværende lave renter kombineret med forventningerne til fremtiden tyder på et godt resultat for boligejerne, forklarer boligøkonom og chefanalytiker i Nordea Kredit, Lise Nytoft Bergmann:

Artiklen er en del af nyhedsbrevet Nordea Kredit BoligNyt. Tilmeld dig her og få flere artikler om bolig- og rentemarkedet.

”Renten er faldet igen i 2019, og vi forventer, at det lave niveau fortsætter i de kommende måneder. Ved den næste rentetilpasningsauktion i august forventer vi derfor, at F5-renten sætter ny bundrekord i Nordea Kredit, mens F3-renten kommer til at matche den nuværende rekord fra oktober 2017. Derimod forventer vi ingen rekord for F1-renten,” siger hun supplerer:

”Får vi ret i vores prognose, kan boligejerne se frem til en lavere ydelse på deres boliglån i det eller de kommende år og dermed flere penge til sig selv.”

Læs mere om refinansieringen på nordea.dk/nyrente.

Renteprognose for F5-lån og anbefalinger

I Nordea Kredit forventer man, at F5-renten ender i omegnen af 0,15 pct. ved den kommende auktion. Den seneste rekord for et F5-lån i Nordea Kredit stammer fra oktober 2017, hvor renten blev fastsat til 0,25 pct.

De boligejere, der skal have ny rente på deres F5-lån den 1. oktober, har i dag en rente på 0,76 pct. I oktober 2014, hvor de pågældende boligejere fik ny rente sidste gang, var renteniveauet nemlig noget højere end i dag.
 

Tabel 1: Forventninger til refinansieringen i august og konsekvenser for et lån på 1 mio. kr.

Forventningerne til refinansieringen i august og konsekvenser for et F5-lån
Kilde: Nordea Kredit

”Tager man udgangspunkt i et F5-lån på 1 mio. kr. med afdrag og en restløbetid på 25 år, der skal have ny rente den 1. oktober, så ligger renten i dag på 0,76 pct., og den månedlige ydelse efter skat er på 3.920 kr. Holder vores renteprognose stik, vil renten falde til 0,15 pct. og den månedlige ydelse til 3.830 kr. Det svarer til en besparelse på 90 kr. om måneden. Samtidig stiger afdraget fra 3.020 kr. til 3.270 kr., altså med 250 kr. om måneden pr. lånt million,” siger Lise Nytoft Bergmann og fortsætter:

”Er lånet uden afdrag, falder den månedlige ydelse med 340 kr. efter skat.”

I Nordea Kredit anbefaler man, at boligejere med F5-lån beholder deres lån, med mindre de forventer at flytte eller opsige deres lån inden for den nærmeste fremtid, og de samtidigt forventer, at renten vil falde yderligere.

Den ultralempelige pengepolitik vil vare mindst 15 år endnu.

Renteprognose for F3-lån og anbefalinger

Den nuværende renterekord for F3-lån i Nordea Kredit stammer fra oktober 2017, hvor F3-renten blev fastsat til -0,12 pct. De boligejere, der skal have ny rente på deres lån den 1. oktober, har dog i øjeblikket en rente på 0,03 pct.

Hvis renten ender i omegnen af de -0,1 pct., som Nordea Kredits prognose lyder på til august, vil renteniveauet således både tangere den tidligere bundrekord og samtidig give boligejerne lidt flere penge.
 

Tabel 2: Forventninger til refinansieringen i august og konsekvenser for et lån på 1 mio. kr.

Forventningerne til refinansieringen i august og konsekvenser for et F3-lån
Kilde: Nordea Kredit

”Vi forventer at boligejere med F3-lån vil få fastsat en lidt lavere rente, end den de betaler i dag. Konkret forventer vi, at F3-renten ender i omegnen af -0,1 pct., og får vi ret i vores prognose, vil det presse den månedlige ydelse efter skat ned med ca. 30 kr. pr. lånt million, hvis lånet er med afdrag. Dertil kommer, at afdraget forventes at stige med 60 kr.,” siger Lise Nytoft Bergmann og fortsætter:

”Hvis lånet er uden afdrag, forventer vi, at ydelsen efter skat vil falde med ca. 70 kr. pr. lånt million”.

Er sommerhuset en god investering?

Boligøkonomen anbefaler, at boligejere med F3-lån holder fast i deres lån, med mindre de tror på kraftigt stigende renter. I det tilfælde bør boligejerne overveje at skifte F3-lånet ud med et F5-lån, eller at omlægge lånet til et fastforrentet lån. Det koster 500 kr. at skifte fra et F3-lån til et F5-lån, mens det kræver en omlægning, at bytte rentetilpasningslånet ud med et fastforrentet lån.

Renteprognose for F1-lån og anbefalinger

Nordea Kredit forventer, at F1-renten lander i omegnen af -0,15 pct. på den kommende auktion til august. Det er højere end den seneste rekord i Nordea Kredit fra januar 2018, hvor F1-renten endte på -0,24 pct., men på samme niveau som ved denne tid sidste år, hvor F1-renten blev fastsat til -0,14 pct.
 

Tabel 3: Forventninger til refinansieringen i august og konsekvenser for et lån på 1 mio. kr.

Forventningerne til refinansieringen i august og konsekvenser for F1-lån

Kilde: Nordea Kredit

”Hvis vi får ret i vores renteprognose, og F1-renten ender på -0,15 pct., vil det betyde stort set uændrede ydelser for boligejerne, uanset om lånet er med eller uden afdrag,” siger Lise Nytoft Bergmann, og påpeger, at den månedlige ydelse i det tilfælde kun vil falde med 10 kr. pr. lånt million, mens afdraget vil stige med yderligere 10 kr.

”Det er så lille en besparelse, at det ikke vil kunne mærkes i boligejernes budget,” siger hun og bemærker, at boligejerne selvfølgelig godt kan mærke, at de får endnu et år med meget lave renter, også selv om renten ikke er faldet yderligere det seneste år.

7 ud af 10 danskere vil helst bo i ejerbolig.

Vi anbefaler, at boligejere med F1-lån omlægger til et F3- eller F5-lån ved den kommende auktion, med mindre familien går i flytteplaner eller tror på yderligt faldende renter. Det koster et gebyr på 500 kr. at ændre på antallet af år mellem refinansieringerne.

Tidsfrister og praktiske råd

Er du som boligejer tilfreds med dit nuværende lån, behøver du ikke foretage dig noget, da lånet automatisk refinansieres.

Ønsker du at omlægge dit lån, rentesikre eller ændre på antallet af år mellem refinansieringerne, skal du reagere inden den 31. juli 2019.

Ønsker du et tillægslån i forbindelse med refinansieringen, eller at forlænge den afdragsfrie periode, skal du kontakte os inden den 5. juli.

Vi kan kontaktes på 70 33 01 30 mellem kl. 8 og 20 eller via chatten i netbank.