2019_02 Rentetilpasningsauktion er slut i Nordea Kredit

Lise Nytoft Bergmann Lise Nytoft Bergmann, boligøkonom i Nordea Kredit

Tilfredsstillende resultat

I Nordea Kredit har vi netop afsluttet vores auktion over rentetilpasningsauktioner. Resultatet har betydning for de boligejere, der skal have ny rente på deres rentetilpasningslån den 1. april 2019.

Ved auktionen endte renterne på:
F1-rente = -0,14 pct. (nuværende rente -0,11 pct.)
F3-rente = -0,01 pct. (nuværende rente 0,49 pct.)
F5-rente =  0,28 pct. (nuværende rente 1,27 pct.)

Renterne er oplyst efter fradrag for kursskæring og er dermed udtryk for den rente, boligejerne skal betale i det/de kommende år.

”Vi er godt tilfredse med auktionen. Investorerne har været ivrige for at byde på obligationerne, og det har resulteret i lave rente til boligejerne", siger boligøkonom og chefanalytiker i Nordea Kredit, Lise Nytoft Bergmann og fortsætter:

”Vi har ikke sat nogen renterekorder på auktionen, men alene det faktum, at boligejerne får endnu ét eller flere år med meget lave renter, er en god nyhed.”

Ønsker du at modtage andre artikler om bolig- og rentemarkedet, så tilmeld dig Nordea Kredit BoligNyt.
 

Boligejere med F1-lån

Ved den netop afsluttede auktion endte F1-renten på -0,14 pct. Det er en lille smule lavere end ved samme tid sidste år, hvor F1-renten endte på -0,11 pct. Det betyder, at boligejere med F1-lån har udsigt til en lille besparelse.

Hvis man tager udgangspunkt i lån på 1 mio. kr. med afdrag, så ligger den månedlige ydelse efter skat i dag på 3.500 kr. og det månedlige afdrag på 2.920 kr. Den 1. april falder ydelsen til 3.490 kr., mens afdraget stiger til 2.930 kr. Er lånet uden afdrag falder den månedlige ydelse efter skat fra 760 kr. i dag til 740 kr. den 1. april.

"Det bliver ikke besparelsen i sig selv, der kommer til at vække glæde hos boligejere med F1-lån, men snarere det faktum, at boligejerne får endnu et år med meget lave renter"
Lise Nytoft Bergmann, boligøkonom og chefanalytiker i Nordea Kredit

”F1-renten er faldet en lille bitte smule det seneste år, men det er ikke noget, der for alvor kan mærkes på ydelsen. Det bliver derfor ikke besparelsen i sig selv, der kommer til at vække glæde hos boligejere med F1-lån, men snarere det faktum, at boligejerne får endnu et år med meget lave renter. For selv om det efterhånden er blevet hverdag, at F1-renten er negativ, så skal man alligevel ikke forvente, at det komme til at vare ved for evigt. En negativ rente betyder trods alt, at investorerne betaler boligejerne for at låne investornes penge, og det er ikke nogen normal situation", siger Lise Nytoft Bergmann.

Figur 1: F1-lån på 1 mio. kr., der skal have ny rente den 1. april 2019

Boliglån på 1 mio. kr.

Boligejere med F3-lån

Ved auktionen for 3 år siden endte F3-renten på 0,49 pct. I dag er den blevet fastsat til -0,01 pct. Det betyder lavere ydelse til boligejerne og dermed lidt flere penge til forbrug eller opsparing.

For et lån på 1 mio. kr. med afdrag betyder rentefaldet, at den månedlige ydelse efter skat falder fra 3.740 kr. til 3.670 kr. Samtidigt stiger afdraget fra 2.890 kr. til 3.090 kr. Er lånet uden afdrag falder den månedlige ydelse fra 1.030 kr. til 760 kr., dvs. med 270 kr.

”F3-renten er blevet fastsat til -0,01 pct., og det betyder, at boligejere med F3-lån vil blive betalt af investorerne for at låne penge de næste tre år frem. Boligejerne skal dog stadig have penge op af lommen, da bidraget til realkreditinstituttet er større end den negative rentebetaling. Men under alle omstændigheder vil rentefaldet lune i boligejernes tegnebog, og i Nordea Kredit er vi glade for resultatet, siger Lise Nytoft Bergmann, der er boligøkonom i Nordea Kredit”.

Figur 2: F3-lån på 1 mio. kr., der skal have ny rente den 1. april 2019

F3-lån på 1 mio. kr.

 

"Særligt boligejere med afdragsfrihed lån vil kunne mærke besparelsen, mens boligejere, der betale afdrag, kan glæde sig over, at de hurtigere får barberet deres restgæld ned"
Lise Nytoft Bergmann, boligøkonom og chefanalytiker i Nordea Kredit

Boligejere med F5-lån

Boligejere med F5-lån har udsigt til den største besparelse. For 5 år siden blev F5-renten fastsat til 1,27 pct. og med dagens resultat på 0,28 pct. er der udsigt til en besparelse, der godt kan mærkes hos boligejerne. Ikke mindst for boligejere med store lån.

For et lån på 1 mio. kr. falder den månedlige ydelse efter skat fra 4.010 kr. til 3.840, dvs. med 170 kr., og samtidigt stiger det månedlige afdrag med 390 kr. Er lånet uden afdrag falder ydelsen fra 1.350 kr. til 810, dvs. med 540 kr. Er lånet på to millioner kroner, er besparelsen selv sagt dobbelt så stor.

”Boligejere med F5-lån har udsigt til et forholdsvist stort fald i den månedlige ydelse i de kommende år. Særligt boligejere med afdragsfrihed lån vil kunne mærke besparelsen, mens boligejere, der betale afdrag, kan glæde sig over, at de hurtigere får barberet deres restgæld ned, og at de derved bliver bedre polstret til fremtidige renteændringer eller uventede hændelser", siger Lise Nytoft Bergmann og fortsætter:

”Det er 2 måneder siden, at vi første gang offentliggjorde en renteprognose for auktionen. På daværende tidspunkt forventede vi, at F5-rente ville ende omkring 0,5 pct. I dag kan vi konstatere, at prognosen var en smule for pessimistisk, da F5-renten blev fastsat til bare 0,28 pct.”

Boligøkonomen mener, at forklaringen på at renten endte lidt lavere end forventet, primært skal forklares med investorernes tiltagende bekymringer for de globale vækstudsigter, der endnu engang får dem til at søge mod sikre  havne som bl.a. de danske realkreditobligationer.

Figur 3:  F5-lån på 1 mio. kr., der skal have ny rente den 1. april 2019Lån på 1 mio. kr.

I beregningerne er der taget udgangspunkt i et F1-lån med en restløbetid på 29 år, og i et F3- og F5-lån med en restløbetid på hhv. 27 år og 25 år.