2018_12 Spar penge ved at købe hus lige nu

Køb bolig om vinteren og spar penge

Boligpriserne er normalt lavere om vinteren end om sommeren, og man kan spare tusindvis af kroner ved at købe bolig i den kolde tid. Fænomenet kaldes sæsonudsving og betyder, at selv om man befinder sig i et fuldstændigt stabilt boligmarked, vil salgsprisen alligevel ændre sig i takt med årstiden. Når sommeren melder sin ankomst med lokketoner om det søde liv med grill og hyggestunder i haven eller på altanen, så stiger priserne en lille smule, mens det modsatte gør sig gældende, når vinteren trækker mørke skygger hen over terrassen eller gården, og temperaturen får os til at stille havemøbler og hængekøjen væk.

På landsplan kan man score 1,2 pct. i sæsonrabat ved at købe hus i lavsæsonen. I højsæsonen skal man derimod betale 1,9 pct. ekstra. En sæsonrabat på 1,2 pct. kan lyde som et ligegyldigt tilbud, og ikke mindst hvis man sammenligner med andre tilbuds- eller udsalgsvarer, hvor vi er vant til tocifrede afslag på den normale pris. Men når der er tale om et hus, der ofte handles for én eller flere millioner kroner, så er det bestemt ikke småpenge, der er tale om.

På landsplan koster et gennemsnitligt hus på 140 m2 ca. 1.871.000 kr. Det betyder, at hvis priserne holder sig fuldstændigt i ro det næste år, så vil prisen på det pågældende hus svinge mellem 1.849.000 kr. i 4. kvartal, hvor prisen er lavest, og 1.906.000 kroner i 2. kvartal, hvor prisen er højest.

Fordelen, ved at handle sidst på året frem for når priserne er i balance, er således på 22.000 kr. (1.871.000 kr. – 1.849.000 kr.), mens forskellen ved at handle sidst på året frem for midt på året, hvor priserne er højest, er på 57.000 kr. (1.906.000 kr. - 1.849.000 kr.). Så selv om den procentvise sæsonrabat ikke er særligt stor, er det alligevel en klækkelig besparelse, der er tale om.

Se boliger til salg i dit område lige nu hos vores samarbejdspartner danbolig

Faktaboks 1: Hvorfor er der sæsonudsving på boligmarkedet

Der er flere forklaringer på sæsonudsvingene – herunder:

 1. Boligerne fremstår bedre, når vejret er godt, og det er nemmere at lade sig gribe af stemningen på en lun forårsdag og med udsigt til en lang sommer, end på en våd og trist efterårsdag, der minder en om den forestående sæson med rensning af tagrender, opsamling af nedfaldsblade og de kolde ture med sneskovlen
   
 2. Det kan være nemmere at vurdere beplantningen i haven eller gårdmiljøet om sommeren end om vinteren og ved selvsyn konstatere, hvor lang tid der er sol på terrassen eller altanen i de gode måneder, hvor udearealerne bliver flittigst brugt. Når lyset er stærkt, kan det også være nemmere at vurdere de indvendige detaljer ved huset
   
 3. Det kan være oplagt at flytte om sommeren, hvor børnene alligevel skal starte i skole eller skifte fra vuggestue til børnehave
   
 4. Det kan virke mere overkommeligt at flytte om sommeren, hvor de lyse aftener giver bedre betingelser for at male og istandsætte det nye hjem

Sæsonudsvingene kan ikke forklares med økonomiske argumenter

Man kan undre sig over, at prisforskellen er så stor, når det er præcis det samme hus, der er tale om. Hverken haven eller ejendommen har ændret sig grundlæggende, blot fordi året går på hæld, og køkken og badeværelse bliver heller ikke umoderne på en enkelt sæson, på samme måde som vi ser med andre varegrupper, der kommer på tilbud. I stedet handler det om balancen mellem antallet af købere og antallet af sælgere.

Mange boliger købes nemlig ikke kun med hjernen, men også med hjertet. Og når haven blomstrer, og solen får boligen til at funkle af liv og velvære, tager den sig bare bedre ud, end når brune blade og tusmørke får haven til at virke nøgen og trist, og huset til at virke mørkt og dystert. Den slags påvirker prisen i køberens favør i den mørke tid, og har man planer om et prisvenligt hus, er det måske nu, at jagten bør begynde.
 

Nordeas boligkøbsberegner kan hjælpe dig med at beregne, hvor meget du kan købe for, når du er på udkig efter en ny bolig. 

Hvilke regler skal opfyldes, for at man kan få et boliglån

Faktaboks 2: Gode råd til boligkøberne

 1. Køb bolig med brug for øje – ikke investering. Købs- og salgsomkostninger er høje, og har du penge at investere, kan du gøre det bedre på andre markeder.
   
 2. Vælg en bolig med lang tidshorisont. Det er dyrt at handle bolig, så det er vigtigt at vælge den rigtige fra start af. Få et overblik over omkostningerne her.
   
 3. Overvej din bud-strategi. Undersøg de gennemsnitlige nedslag i området fx via boligsiden.dk's markedsindeks. Undersøg også hvor lang tid boligen har været til salg og husk sæsoneffekten. Sælgerne er nemmere at trykke ned i pris om vinteren.

Udnyt sæsonudsvingene på boligmarkedet

Står du foran et boligkøb, kan det være rart at vide, hvornår man gør den bedste handel. Her er det bedste råd dog at købe bolig med brug for øje. Købs- og salgsomkostningerne er høje for fast ejendom, og derfor er det vigtigt, at man ikke blot går efter sæsonen, men også efter hvornår den rette bolig er til salg. Når det er sagt, kan det dog være rart at vide, at priserne generelt er lavest i 4. kvartal, mens de er højest i 2. kvartal. Den viden kan man bruge til at presse sælger.

Sæsonudsvingene gør sig gældende i alle dele af landet. De er dog en anelse større i Region Nordjylland end i landets øvrige regioner. Men da Region Nordjylland samtidigt er den region, der har de laveste huspriser, får de nordjyske købere ikke den største absolutte rabat. Den findes i Region Hovedstaden, hvor priserne er højest, og hvor der derfor ikke skal så stor en procentvis rabat til, før besparelsen i kroner og øre løber op i et stort beløb.