2018_12 Nye attraktive lånemuligheder for kolonihavehuse

Faktaboks: Hvad er et haveforenings- eller kolonihavehus?

Et haveforenings- eller kolonihavehus er kendetegnet ved, at du ikke selv ejer grunden, men har råderet over en grund. Du kan få adgang til grunden på to måder:

 • Leje en grund, som foreningen typisk har lejet af kommune, stat eller anden offentlig myndighed
   
 • Købe havelod i en andelshaveforening. Her ejer du som medlem en andel af foreningens formue og dermed en andel af foreningens grund.

Det betyder, at du ejer dit hus, men har reelt kun råderet over grunden via lejekontrakt eller andelsbevis. Er du køber, skal du derfor både kontakte have- eller kolonihaveforeningen i forhold til grunden samt ejeren af huset.

Nu kan haveforenings- og kolonihavehuse belånes med realkreditlån i Nordea Kredit

Som et alternativ til banklån har Nordea Kredit nu gjort det muligt for ejere og købere af et haveforenings- eller kolonihavehus at få realkreditlån og opnå følgende muligheder:  

- Lavere ydelse
- Fast rente i op til 30 år
- Afdragsfrihed
- Gratis løbende overvågning af dit realkreditlån, så vi kontakter dig, hvis du kan reducere din ydelse eller restgæld.

Artiklen er en del af nyhedsbrevet Nordea Kredit BoligNyt. Få lignende artikler ved at tilmelde dig her.

Hvis haveforenings- eller kolonihavehuset kan bruges til helårsbeboelse, kan du låne op til 80 pct. af boligens værdi. Er kolonihavehuset eller haveforeningshuset en fritidsbolig, kan du låne op til 75 pct. af boligens værdi.

Mange penge at spare

Sammenligner vi et 30-årigt realkreditlån på 500.000 kr. med et tilsvarende banklån, så ligger den månedlige ydelse efter skat på 1.880 kr., hvis der er tale om et banklån, men på 1.790 kr., hvis der er tale om et fastforrentet realkreditlån – se også tabel 1. Det lyder måske ikke af så meget, men da afdraget er lavere på banklånet end på realkreditlån har det stor betydning for den samlede tilbagebetaling over hele lånets løbetid. Den samlede ydelse udgør 752.000 kr. over alle 30 år på banklånet men kun 645.000 kr. på realkreditlånet. Og stiger renten, vil den forskel kun øges, da banklånet i modsætning til realkreditlånet ikke har en fast rente.

Er sommerhuset en god investering?

Boligejere, der ønsker lån i deres haveforenings- eller kolonihavehus, har selvfølgelig også mulighed for at vælge et variabelt forrentet lån fx et F3-lån, et F5-lån eller Nordea Puls. I eksemplet fra før ligger den månedlige ydelse efter skat på 1.740 kr. og den samlede tilbagebetaling ved uændret rente på 564.000 kr., hvis der er tale om et F3-lån. F3-lånet er således billigere end det fastforrentede lån her og nu, men lånet rummer dog den risiko, at renten og dermed ydelsen kan stige fremadrettet. Det samme gælder for F5- og BoligPuls lån.
 

Tabel 1: Lån på 500.000 kr. i hånden til finansiering af kolonihavehus

Finansiering kolonihavehuse


I beregningerne har vi taget udgangspunkt i, at det er et haveforenings- eller kolonihavehus med status som fritidshus (75 pct. belåning) - dvs. at man kun må benytte det ubegrænset i sommerhalvåret, og at lånet tilbagebetales over 30 år.

Gode råd ved køb af kolonihavehus

Er du begejstret ved tanken om en placering tæt på byen og et tæt naboskab, kan et kolonihavehus være et rigtig godt valg. Her er en række gode råd, hvis du skal købe:

 1. Spar 5% op
  Køber du et haveforenings- eller kolonihavehus, er det et lovgivningsmæssigt krav, at du selv betaler mindst 5 pct. af købsprisen. Formålet er at sikre, at boligejerne kan modstå udsving i boligpriserne. En lignende regel er også gældende for både ejerlejligheder, huse, sommerhuse samt andelsboliger.
   
 2. Skal du bo der hele året eller blot i sommerhalvåret?
  I foreningens vedtægter og eventuelt salgsopstillingen for haveforenings- eller kolonihavehuset fremgår det, om der er mulighed for, at du kan bo i boligen ubegrænset hele året eller kun i sommerhalvåret. Hvis det er muligt hele året, skal du være opmærksom på, at der er bopælspligt. Det vil sige, at du skal have permanent adresse i kolonihavehuset, og at der er tilslutning til det offentlige kloaknet.
   
 3. Tjek vedtægter
  Vær opmærksom på at tjekke vedtægterne om muligheden for at bo der ubegrænset hele året eller kun i sommerhalvåret som nævnt ovenfor. Der kan også være detaljerede regler for at sikre, at området er et rart sted at være, eksempelvis at hækken skal være klippet, haven holdt pæn, deltagelse i fællesarbejde, om dyr eller om nattero efter et bestemt klokkeslæt.

  Har du øje på et hus, som du gerne vil ombygge eller ønsker at rive ned og bygge et nyt, så husk at sætte dig grundigt ind i foreningens regler for bebyggelse, dens udseende, højde osv.
   
 4. Tjek referat fra generalforsamling og regnskabet
  Det er vigtigt at undersøge foreningens økonomi og dens syn på fremtidige udgifter grundigt, inden man underskriver nogen dokumenter. I referatet fra generalforsamlingen står, hvilke fremtidige ændringer der er aftalt, eksempelvis fremtidig etablering af kloak, asfaltering eller forskønnelse af fællesarealerne, samt hvad det kommer til at koste dig, og i hvilket år det bliver udført.
   
 5. Kolonihaveforbundet
  Finder du drømmehuset i en forening, der er medlem af Kolonihaveforbundet, skal du være opmærksom på, at der er en øvre grænse for, hvad huset må koste. Så i forbindelse med købet kan du være heldig at finde et haveforenings- eller kolonihavehus, hvor prisen er lavere end et tilsvarende hus i en forening, der ikke er medlem. Det samme gælder så også, når du skal sælge, hvor du ikke kan være sikker på, at de penge du har brugt på at forbedre eller istandsætte huset, har forøget salgsprisen på huset.
   
 6. Undersøg foreningen og kulturen
  Det er altid en god ide at undersøge, hvilken ”kultur” du er i gang med at involvere dig i – er der eksempelvis verserende konflikter. Gå evt. en tur i have- eller kolonihaveforeningen og tal med dine nye potentielle naboer.
   
 7. Få en vurdering af husets stand af en byggesagkyndig
  Uanset om det er et ældre eller nyrenoveret kolonihavehus, kan en byggesagkyndig give dig en faglig vurdering af husets stand, inden du underskriver en købsaftale. Så reduceres risikoen for uforudsete udgifter ift. huller i taget, skimmelsvamp etc.
   
 8. Underskriv købsaftale med forbehold
  Nogle gange skal der underskrives hurtigt, og hvis du underskriver købsaftalen, før du har drøftet det med en advokat eller finansieringen er på plads, er det vigtigt, at du får indført et forbehold i købsaftalen om, at købet forudsætter, at advokaten og banken godkender købet og finansieringen. Som supplement til den rådgivning vi yder i Nordea, kan du også få juridisk rådgivning via vores samarbejdspartner, Danske BOLIGadvokater.

Hør mere om dine muligheder

Vil du høre mere om dine muligheder, så ring til os på 70 33 33 33. Er du interesseret i at vide, hvad et lån i dit haveforenings- eller kolonihavehus koster – så brug vores beregner. I beregneren skal du vælge ”hus”, hvis dit kolonihavehus er en helårsbolig, og du skal vælge ”fritidsbolig”, hvis dit haveforenings- eller kolonihavehus er en fritidsbolig.

Du er altid velkommen til at kontakte os på 70 33 33 33 og drøfte dine muligheder.

Er du interesseret i at vide, hvad det koster at låne til køb af haveforenings- eller kolonihavehus – så brug vores beregner. I beregneren skal du vælge ”hus”, hvis dit kolonihavehus er en helårsbolig, og du skal vælge ”fritidsbolig”, hvis dit kolonihavehus er en fritidsbolig.