2018_11 Så meget koster det at købe ejerbolig

Omkostninger ved køb af ejerbolig

Det er langt fra gratis at købe bolig. Nedenfor har vi oplistet de mest almindelige omkostninger ved at tage udgangspunkt i en bolig til 2 mio. kr., der finansieres med 80 pct. realkreditlån, 15 pct. banklån og en udbetaling på 5 pct. Der er tale om en estimeret beregning, og omkostningerne kan være anderledes i det konkrete tilfælde. Der er taget udgangspunkt i regler og prisliste gældende november 2018.


Artiklen er er en del af Nordea Kredits nyhedsbrev. Klik her, hvis du ønsker at modtage lignende artikler i fremtiden.

Førstegangskøber - sådan får du råd til en fed ejerbolig

Omkostninger til staten

Tingslysningsafgift af skødet
Køber betaler en afgift til staten på 0,6 pct. af købsprisen plus et fast gebyr på 1.660 kr. Er der tale om en bolig til 2 mio. kr., løber tinglysningsafgiften af skødet op i (2.000.000 kr. * 0,006 + 1.660 kr.) = 13.660 kr.

 

Tinglysningsafgift af realkreditlån og banklån
Tinglysning af pantebreve koster 1,5 pct. af lånets hovedstol plus et fast gebyr på 1.660 kr. Begge afgifter går til staten.

Er der tale om en bolig til 2 mio. kr. løber tinglysningsafgiften op i ca. 27.000 kr. for realkreditlånet inkl. den faste tinglysningsafgift og ca. 7.000 kr. for banklånet. Begge udgifter kan almindeligvis medbelånes når realkredit- eller banklånet optages, hvorfor du ikke behøver at have sparet op til disse omkostninger på forhånd.

Har sælgeren af boligen allerede et lån i ejendommen, der skal indfries i forbindelse med handlen, kan den tinglysningsafgift, der er er betalt på lånet under visse betingelser 'overføres' til dit nye lån som en besparelse. For lån, der er tinglyst før den 1. juli 2007, er det lånets restgæld, der kan overføres, mens det for lån, der er tinglyst efter den 1. juli 2007 er hele lånets hovedstol. Muligheden er en fordel for køberne, der således kun skal betale tinglysningsafgift på 1,5 % af forskellen mellem købers nye lån og sælgers gamle lån. Så har du forelsket dig i et hus, hvor der i forvejen er et tinglyst lån, kan der være penge at spare på tinglysningsafgiften.

Synes du godt om artiklen? Så tilmeld dig vores nyhedsbrev Nordea Kredit BoligNyt

Så meget koster det at købe bolig Tabel 1: Estimeret beregning af købsomkostninger ved en bolig til 2 mio. kr. finansieret med 80 pct. realkreditlån, 15 pct. banklån og 5 pct. udbetaling

Omkostninger til bank og realkreditinstitut

Omkostninger ved optagelse af realkreditlånet
Banker og realkreditinstitutter tager sig normalt betalt for at vurdere ejendommen, kreditvurdere kunden, yde rådgivning, udarbejde lånetilbud, lånedokumenter, og hjemtage lånet. Det er forskelligt, hvor meget det koster i de enkelte realkreditinstitutter, men man kan normalt medfinansiere udgifterne til gebyrerne, så man får et lidt større lån.

I Nordea Kredit betaler man et lånesagsgebyr til Nordea bank på 3.500 kr. og prioriteringsgebyr til Nordea Kredit på 3.000 kr., dvs. i alt 6.500 kr.

Når realkreditinstituttet udbetaler lånet betaler låntager kurtage, som er et gebyr, som realkreditinstituttet tager for købe eller sælge de obligationer, der ligger bag realkreditlånet, og kursskæring, som er et fradrag i obligationskursen.

Kurtage udgør 0,15 pct. af kursværdien af lånet  op til 3 mio. kr. (dog maksimalt 3.000 kr.) og 0,1 pct. af kursværdien over 3 mio. kr. Er der tale om et realkreditlån på 1,6 mio. kr., løber det op i ca. 2.400 kr.

Boligkøbere betaler en kursskæring på 0,2 kurspoint ved optagelse af nye realkreditlån i Nordea, og ved et realkreditlån på 1,6 mio. kr. medfører det en udgift på ca. 3.200 kr., der lægges oven i realkreditlånet.

 
Ofte er det sådan, at der går noget tid fra købsaftalen på den nye bolig underskrives, og til boligen overtages. I den periode kan obligationskurserne ændre sig, og hvis boligkøberen ønsker at kende kursen på det fremtidige lån, og dermed også den månedlige ydelse, kræver det at køberen tegner en fastkursaftale (også kaldet en kurssikring) med banken. Prisen varierer over tid og bank, men i øjeblikket koster det et fradrag på ca. 0,3 kurspoint pr. måned. For et realkreditlån på 1,6 mio. kr., der sikres i 2 måneder, koster det ca. 10.000 kr.
 
Når boligkøbet er faldet på plads ønsker sælger en sikkerhed for at modtage det aftalte beløb på den aftale overtagelsesdato. Derfor stiller banken en garanti over for sælger, der kaldes en købesumsgaranti. I Nordea koster købesumsgarantien 1.500 kr. uanset boligens købspris og uanset tidsperiodes længde frem mod overtagelsesdatoen. 

Omkostninger ved optagelse af banklån
Banken tager normalt et gebyr for udstedelse af bankboliglånet til brug for efterfinansieringen på de 15 pct. I Nordea koster det et dokumentgebyr på 3.880 kr.

Hvilke krav stiller banken i forbindelse med et boligkøb?
 

Øvrige omkostninger

Det kan være en fordel at hente hjælp fra uvildige rådgivere i forbindelse med et boligkøb. Det kan være fra en advokat, en bygningssagkyndig eller en elinstallatør.

Dertil kommer udgifter til ejerskifteforsikring, flytteomkostninger og eventuel istandsættelse af den nye bolig.

Allerede kunde: Kontakt Nordea hele døgnet hele året på chatten eller 70 33 33 33
Ny kunde: Opret dig som kunde online lige her - det tager kun et øjeblik