2018_06 Sommerhusmarkedet spirer i kraft af nye lånemuligheder

Der er en spirende optimisme på det danske sommerhusmarked. Det skyldes blandt andet, at det fra 1. maj 2017 er blevet muligt at optage større realkreditlån i sommerhuse, og dermed kan et billigt realkreditlån i mange tilfælde erstatte det dyrere banklån. Både nye sommerhuskøbere og allerede eksisterende ejere har således nu mulighed for at belåne sommerhuset med op til 75 pct. i realkreditlån mod tidligere 60 pct..

Og det udnytter både sommerhuskøberne og -ejerne, siger chefanalytiker og boligøkonom i Nordea Kredit Lise Nytoft Bergmann.

”Vi mærker tydeligt de nye belåningsregler. I Nordea Kredit har 4 ud af 5 sommerhuskøbere i 2. halvår af 2017 benyttet sig af muligheden for at låne mere end den tidligere grænse på 60 pct. af boligens værdi. Samtidig er interessen for at tage et tillægslån eller for at få et byggelån i sommerhuset nærmest eksploderet. I 2. halvår af 2017 har vi således givet dobbelt så mange tillægslån og byggelån som i samme periode året inden,” siger Lise Nytoft Bergmann.

Er du interesseret i boligmarkedet og i tips og tricks vedrørende boligfinansiering så tilmeld dig vores nyhedsbrev Nordea Kredit BoligNyt her.

Går du med tanken om at købe sommerhus?

Vores samarbejdspartner Danske BOLIGadvokater kommer her med et par gode råd til dig, der ønsker at købe sommerhus.
 

Få advokaten med tidligt i processen

”Jeg råder altid til, at man henvender sig til en boligadvokat, allerede første gang man har været ude at se på et sommerhus, man kunne tænke sig,” siger næstformand i Danske BOLIGadvokater Peter Boe Christensen og fortsætter: ”Køberne får mest ud af rådgivningen, hvis de henvender sig tidligt i processen, hvor jeg kan forhandle såvel pris som vilkår ud fra mit kendskab til markedet, lokalområdet, indholdet i  tilstandsrapport og El-rapport samt de mange øvrige dokumenter, som er knyttet til handlen”.

Peter Boe Christensen tilføjer: ”Det er også på dette tidspunkt jeg kan undersøge, om det er muligt at udvide eller måske bygge et helt nyt hus på grunden, såfremt det er dét, køberne har planer om”.
 

Husk forbehold i købsaftalen

”Hvis du føler dig presset til at skrive under, før din  boligadvokat har gennemgået handlens dokumenter, så sørg for at få et advokatforbehold tilføjet i købsaftalen, så en evt. handel er på betingelse af din advokats godkendelse. Du kan downloade det korrekt formulerede advokatforbehold på www.danskeboligadvokater.dk  eller få din  boligadvokat til at hjælpe dig. Ellers koster det dig 1 % af købesummen at fortryde handlen.”
 

Vigtigste råd

Afslutningsvis råder Peter Boe Christensen: ”Brug din sunde fornuft, og få noget rådgivning om de ting, som du ikke selv har styr på”.

Ønsker du at høre mere om dine muligheder på sommerhusmarkedet kan du kontakte din rådgiver eller bruge vores boligberegner her.

 

Nordea Kredit BoligNyt

Nordea Kredits nyhedsbrev indeholder analyser og artikler med betydning for de danske boligejere

Klik her for at tilmelde dig

Temperaturen på sommerhusmarkedet er hed

Alle tal tyder også på, at 2018 bliver sommerhusejernes år. Ifølge tal fra Danmarks Statistiks kvartalsvise ejendomsprisstatistik er sommerhuspriserne steget med knap 4 pct. det seneste år, og på nær et mindre fald i Sydjylland er der tale om stigende priser i alle landsdele.

De stigende priser skal forklares med en lidt lavere interesse for at sælge og en væsentligt højere interesse for at købe. I 2017 er der således blevet solgt det højeste antal sommerhuse, der er registreret for et år, siden boligmarkedsstatistikkens handelstal tog sin begyndelse i 2004.

”Danskernes interesse for at købe sommerhus er ikke ny”, siger Lise Nytoft Bergmann og fortsætter: ”Siden 2011 er antallet af sommerhushandler steget vedvarende år for år, og 2017 er ikke nogen undtagelse. I løbet af 2017 er der således blevet handlet 7.767 sommerhuse, hvilket er det højeste antal i de 14 år, vi har tal for. Til sammenligning blev der handlet 6.263 sommerhuse i 2016 og bare 3.839 sommerhuse i 2008, hvor handelsaktiviteten var lavest”.

 

Fortsat et pænt udbud af sommerhuse

Der er stadig meget til salg på sommerhusmarkedet, selv om købsinteressen er høj. På nuværende tidspunkt er ca. 11.500 sommerhuse udbudt til salg, mens tallet for ét år siden lå på ca. 12.300. Det svarer til, at udbuddet er faldet med over 6 pct. det seneste år. Da udbuddet var lavest tilbage i 2004, var der blot knap 2.900 sommerhuse til salg.
 

”Der er rigtigt mange købere på sommerhusmarkedet, men der er også mange sælgere, og det lægger en dæmper på prisstigningerne”, forklarer Lise Nytoft Bergmann og fortsætter: ”I perioden 2007-2014, dvs. efter den seneste boligboble, var det svært at komme af med et sommerhus, og derfor blev der oparbejdet en stor pukkel, som vi stadig gnaver af”.
 

Da der var flest sommerhuse til salg, var vi oppe på 13.500 mod nu 11.500. ”Vi er på vej nedad i antal udbudte sommerhuse, om end der fortsat er lang vej tilbage til de niveauer, vi var vant til i starten af 00’erne.” mener boligøkonomen og tilføjer:

”Vi forventer, at sommerhuspriserne vil fortsætte med at stige i 2018. Hvilke landsdele, der vil opleve de største stigninger, er dog svært at sige”.