2018_04 Dette boliglån har realkreditdirektøren selv valgt

Peter Smith Peter Smith, administrerende direktør for Nordea Kredit

Her er realkreditdirektørens boliglån

Hvilket boliglån er det bedste at vælge? Det spørgsmål bliver jeg ofte stillet af familie, venner og bekendte. For ligesom slagteren må vide, hvilken kødudskæring der er bedst, og vinduespudseren må kunne beskrive den optimale måde at pudse vinduer på, så må direktøren for et realkreditinstitut vel også kunne udpege det bedste boliglån?

Svaret er desværre ikke så enkelt. Havde der alene været ét lån, som var det bedste for alle, så ville vi ikke tilbyde andet til kunderne. Men der er mange faktorer, der har betydning for, hvilket lån der passer bedst til lige netop dig. Og derfor er det lidt kedelige, men mest korrekte svar, at man bør tale om mulighederne med en af vores dygtige rådgivere i Nordea.

En tommelfingerregel er, at hvis man har råderum i økonomien og dermed kan klare eventuelle udsving i renten, kan det være attraktivt at vælge et rentetilpasningslån med en lav variabel rente. Hvis man omvendt ønsker stor sikkerhed og vil vide, hvad man skal betale i rente i hele lånets løbetid, bør man vælge et lån med fast rente. Det samme gælder, hvis man forventer, at renten vil stige, fordi man i det tilfælde, kan opnå en kursgevinst på et fastforrentet lån, og dermed reducere restgælden. Dertil kommer, at hvis man har anden gæld end boliglånet, kan det oftest betale sig at tage afdragsfrihed på boliglånet, og så bruge de sparede penge til at betale den anden gæld af hurtigere.

Peter Smith Terrassen gøres klar til sommer. Sønnen Theodor på 1 år hjælper til.

Kort Rente er billigst lige nu

For mit eget vedkommende har jeg valgt et Kort Rente-lån med afdrag som finansiering af min bolig. Lånet har – med det nuværende renteniveau – en meget lav rente, som dog kun er fast i seks måneder ad gangen. Det valgte jeg af den simple grund, at det er det billigste lån lige nu. Godt nok er renten ikke låst fast, men forventningen i markedet har længe været, at renteniveauet selv med enkelte stigninger vil forblive på et lavt niveau i et stykke tid. Vi så selvfølgelig under den seneste finanskrise, at renten kan stige kraftigt på meget kort tid. Men den risiko har jeg valgt at leve med mod at få en lavere ydelse på lånet. Til gengæld har jeg valgt at afdrage på hele mit realkreditlån, og eftersom renten er lav, er afdraget højt. Det ser jeg som en alternativ mulighed til at sikre sig mod fremtidige rentestigninger.

For alle med et boliglån er det en god idé løbende at se på, om man med fordel kan ændre på sit lån. Det kan blandt andet gøres ved at følge udviklingen i renteniveauet og læse de meldinger, der jævnligt kommer fra økonomer og andre eksperter. Jeg bruger i virkeligheden ikke selv meget fritid på det, må jeg tilstå. For reelt er der ikke meget tid, hvor jeg enten ikke er på arbejde eller sammen med familien.

Derimod er jeg heldig, at jeg til daglig går op og ned af Danmarks dygtigste boligøkonom, Lise Nytoft Bergmann, så jeg har en forholdsvis nem adgang til gode råd fra hende. Med udgivelsen af dette nye nyhedsbrev fra Nordea er det min ambition og mit ønske, at du som læser også løbende kan få gode råd om blandt andet bolig, lån og renteudvikling fra Lise og andre kompetente folk fra Nordea.

Peters gule murstenhus og hans to børn - Theodor på 1 år og August på 9 år

Peter privat

Alder: 36 år

Bopæl: Gult murstenhus i Gentofte fra 1935

Familie: Hustru Lærke, sønner August (9 år) og Theodor (1 år), hund Lucky (goldendoodle)

Uddannelse: Cand.Merc.MIB (Management of Innovation and Business Development) fra 2006 og MBA fra Hult International Business School, San Francisco fra 2014 (honorary degree)

Fritidsinteresser: Med små børn er der ikke mange af dem
😊, men Ski, Golf og ikke mindst min Vespa LX 50 fra 1969

Livret: Sushi

Bedste ferie: Jeg holdt min fødselsdag i Caribien for nogle år siden. Ikke så meget andet end en sandstrand, et par drinks og familien. Mere behøves ikke. Ellers er vi meget glade for at tage på ski – senest i Italien i påsken.

Det første jeg gør, når jeg står op om morgenen: Går med hunden
😊. Det holder jeg faktisk meget af

Hvis du fik en hel dag uden pligter – hvad ville du bruge den på: Sove længe
😊. Ellers ville jeg køre på golfbanen eller pakke familien og køre på stranden

Elsker at: Uden at det skal lyde søgt, holder jeg faktisk ret meget af at køre til Nordea Kredit i Høje Taastrup hver morgen. Jeg synes, vi har et fantastisk team og nogle af de dygtigste medarbejdere, jeg har mødt i Nordea

Hader at: Læse lange mails. Kort, præcist og simpelt fungerer klart bedst for mig

Gode råd i vores nyhedsbrev

Vi vil levere kort, præcis og brugbar information til dig, og det kan hurtigt vise sig at blive meget værdifuld læsning. Min erfaring fortæller mig, at når man tager i betragtning, hvor meget ens udgifter til lån og bolig fylder i de samlede udgifter, bruger de fleste forbløffende lidt tid på at sikre sig de mest optimale forhold.

Tilmeld dig Nordea Kredit BoligNyt her, og modtag flere artikler om boligmarkedet og tips og tricks til boligfinansiering

Det er ganske givet en del af forklaringen på, at danskerne i øjeblikket har 55 milliarder kroner i lån, der med fordel kunne omlægges til et billigere lån med samme sikkerhed. En beregning i efteråret viste, at de boligejere kunne spare op til 650 millioner kroner om året efter skat, hvis de valgte et andet lån.

Så hvis du ønsker at få serveret gode boligøkonomiske råd helt automatisk, så følg endelig med i dette nyhedsbrev, som vi forventer at sende ud ca. 6 gange om året. Og kender du en, der også kunne have glæde af de gode råd, må du selvfølgelig meget gerne tippe dem om denne mulighed fx ved at dele vores artikler på de sociale medier.

Har du selv input eller ideer til nyhedsbrevet kan de sendes til nordeakreditanalyse@nordea.dk.

God fornøjelse.